Ikke kategoriseret

SORTE PLETTER, HVAD SNAKKER DU OM?

26. juni 2017

Det er anden gang jeg har haft et kamera i mit liv, og har prøvet dette ved begge mine kamera og det er ikke de almindelige kamera jeg har, men et Canon 600D den her gang. Er simpelthen så bange for det skal gå i stykker efter mange år, og det er dæleme ikke helt billigt med et nyt. Nu har jeg prøvet det her to gange hvor der pludselig dukker sorte pletter op på skærmen og faktisk små bitte hår også. Hvad er det? Første gang jeg prøvede det var for flere år tilbage, gik total i panik og viste ikke hvad det var. Jeg prøvede at tørre det af med et stykke toilet papir, det var dumt gjort for det ridser altså linsen eller censoren inde i kameraet, øv. Det kostede mange penge at få lavet, men heldigvis kunne det laves. Nu er det sket igen for mig, der er dukket små sorte pletter op og hår inde i censoren.

Opdager du pludseligt at du har sorte pletter på mange af dine billeder. Det kan være skarpt markeret sorte pletter, eller de kan være større grå klat, et mørkere område på billederne som du kan se på mine. Så kan du i de fleste tilfælde tage det roligt. Dit kamera er ikke gået i stykker. Det skal bare renses.

Sorte pletter, eller mørkere områder i billedet er typisk lig med noget støv – små fine støvkorn. Støvkornene bliver typisk tydelige ved lange eksponeringer, eller ved små blændeåbninger. Du kan selv tjekke om der er støv på billederne hvis du ikke er helt sikker, ved at kigge op på en lys himmel, så skulle der gerne komme noget mørkt frem.

Finder du de irriterende sorte pletter, eller støv, kan støvet altså sidde på ydersiden af objektivet, indersiden af objektivet – i mellem objektiv og kamera eller på kameraets sensor. så der er mange steder det støvkorn eller hår kan komme ind. Men tag det roligt støv kan let fjernes med en mikro fiberklud. Men pas på kameraets sensor, grundet den utrolige følsomme mekanik, skal man bruge special udstyr til at rense med. Det kan være et enkelt rensekit, man kan få en underlig ting der sprøjter luft på kameraet som måske kan gå ind og fjerne det, og ellers er der mange andre ting også. Men forguds skyld så pas på, for det hele kan blive meget værre hvis det sidder på censoren, så ville jeg altså helst lade en professional kigge på det, man kan hurtigt lave fejl.  SÅ indlevere dit kamera til den nærmeste fotoforretning, eller der hvor du har købt det.  På nogen kamera er der en funktion hvor man kan få censoren til at rense sig selv hvor den vipper det lille spejl eller hvad det hedder engang og så fjerner den støvet derpå, men det er altså ikke ved alle kamera og det ikke tit det hjælper overhovedet.

Dette er sket for mig i løbet af sidste uge, og indleverede det til den nærmeste fotoforretning da jeg faktisk gjorde det hele værre. Det koster mig 500 kr, men gør jeg gerne så det kan tage gode billeder igen. Er der andre end mig som har prøvet det?

Relaterede indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar