Ikke kategoriseret

HVAD BETYDER VENSKAB? + 5 VIGTIGE

24. september 2017

Det er egentligt et meget svært spørgsmål at besvare, da jeg er ret sikker på, at der findes forskellige definitioner af dette alt efter, hvilken værdi man selv putter i ordet venskab. Venskab er noget med kæmpe værdi, og vi alle kender til det, og har det.

Hvad definerer venskab, og hvad vil det egentlig sige at være venner? Er man venner, fordi man er det på Facebook eller venner, fordi man ses hver dag? Jeg har få slags venskaber, og jeg ved nogenlunde hvad jeg kan forvente af mine venner, og det bånd jeg bygger op med dem er forskelligt og specielt – det ville være alt for kedeligt, hvis alle ens veninder var ens. Nogle af mine veninder kan jeg bedst lide at tage ud med og få en enkel, ellers er der dem jeg søger til når jeg er ked af det eller bare har brug for ren hygge med en film, serie eller hjemlig hygge. Tror slet ikke jeg er den eneste der deler mine veninder op?

Ifølge Den Danske Ordbog defineres ordet “Venskab” således: (Nært, fortroligt og tillidsfuldt forhold mellem to eller flere personer).  Nu vil jeg fortælle hvad venskaber betyder for mig, og hvad jeg egentligt ligger i ordet. Det ikke alle man kan sætte ind i kategorien ‘venskab’, derfor har jeg søgt lidt på bekendtskabere. Bekendtskab: (Det at have kendskab til nogen eller noget). For er man egentligt venner med alle man kender, og har noget at gøre med, eller er de bekendte? Hvis jeg ikke snakker tit med nogen, så vil jeg kalde dem bekendtskabere. Der vil jeg også sætte alle mine sociale medier ind for det er jo slet ikke nogen man har mødt, eller har et rigtigt venskab med eller til, faktisk.
Som jeg beskrev før har jeg ikke mange venner og det er sådanset nok for mig at have 2 end 10 som jeg slet ikke kan med, og bare lader som om. Men er man venner fordi man ses hverdag? Det er der nok delte meninger om, men min er nej. Et venskab er noget helt specielt og det bliver bygget op over langtid, og det er ikke bare et ‘hej’ hver eller hver anden dag i skolen, eller på arbejdet.

Hvordan vil jeg definerer venskab? Mine venskabere.
Har man et reelt venskab, gør tid bestemt ingen forskel. Man kan skilles i mange måneder, sågar år, og når man så igen mødes, vil den forbipasserede tid ikke kunne mærkes overhovedet, man vil falde tilbage i gamle, trygge, og for det meste perfekte og behagelige rammer. Det er sådanne venner, der accepterer, at der af og til går lang tid mellem opkaldene og endnu længere mellem besøgene. Sådan en veninde har jeg, og vi har slet ikke ses i flere måneder nu, men alligevel kan jeg altid kontakte hende hvis tampen brænder eller det hele er ved at falde fra hinanden. Sådanne venner, er de bedste og dem man virkelig skal sætte stor pris på. Hun tager mig for den jeg er, og prøver ikke på at forme mig som en hun gerne vil have, men acceptere mig som jeg er.

For mig betyder venskab, at jeg er sammen med en person, som jeg har det godt sammen med eller trygt. En person jeg kan grine og græde sammen med. Det er rigtig vigtigt for mig at jeg kan dele livets svære veje og glæder sammen med. Det er forskelligt hvor meget man deler ud af sig selv i de forskellige situationer og med de ven(ner) man er sammen med. Det er ikke vigtigt for mig at have 10 venner, men at jeg bare har en eller to er nok for mig, og om vi ses en gang om måneden eller mindre gør ingen forskel, for et rigtigt venskab er en der kan acceptere andres livstil, veje at gå og ikke mindst travlhed. Om vi har kontakt et par gange om ugen over facebook eller sms er rart for mig, selvom det ikke skal have noget at sige. Så ved man bare, at det venskab er det helt rigtige, når man endelig finder tiden til hinanden og vende hele verdensituationen.

De 5 vigtigste ting i de venskaber jeg sætter allermest pris på er:

1. At kunne have tillid, til hende/ham man fortroligt fortæller sine dybeste hemmeligheder, som ingen andre skal vide. Hvis ens tillid bliver brudt, tager det langtid at bygge op. Hemmeligheder skal ikke brydes, man fortæller dem jo ikke videre hvis man ved personen ikke kan holde på det.

2. At man kan være ærlig og snakke om tingene, det er noget af det vigtigste. At hvis man misforstår hinanden, at man så kan sætte sig ned overfor hinanden og snakke ud på både godt og ondt. Måske det personen fortæller gør dig ked af det, og rammer plet. Men husk nu for gudskyld at lytte på det, for alle kan have noget at sige, og det kan betyde meget for hvilken retning venskaberne fører hen. Jeg vil bl.a ikke have en veninde der ikke vil lytte på mig, eller kan snakke tingene igennem når det bræder på. Det er en vigtig en skab at have.


3. At man ikke gemmer sig væk og er sig selv, hold kæft hvor er denne vigtig. Jeg er altid meget hyperaktiv, og fra det ene sekund til det andet, kan jeg springe rundt som om jeg har fået et sukker chok, og andre gange kan jeg sidde og slappe fuldstændig af. Man skal acceptere hinandens forskelligheder og se det bedste, selvom man engang imellem kan skabe sig tosset, det er bare et kæmpe plus, at man ikke er to kedelige venner der sidder og gaber.

4. At man kan anerkende hinanden, man ser tit i venskaber at man piller hinanden ned og det synes jeg er forfærdeligt. Hvis man har et behov for at snakke dårligt eller skrive noget ubehageligt til ens venner så er det nok fordi venskabet skal sluttes. Det er vigtigt man kan anerkende ens veninder og fortælle dem når de gør noget forkert, eller hvis de har gjort noget godt. Hvis man sidder som mig med lidt selvværd og selvtillid, er det altså ikke pisse fedt at vennerne så lige snakker grimt eller piller mig ned.. Det kan være yderst ubehageligt, og gør alle kede af det. Selv på de sociale medier, der er folk gode til at skrive grimt om andre, og få sig selv til at se godt ud.

5. At man kan fjolle, fjollerier og humor er sgu en ret vigtig nøgle i et venskab. Hvis man ikke kan grine og få hinanden til at smile, så er der noget helt galt, for latter er det bedste. Jeg elsker at have det sjovt med mine venner, og at de kan få mig til at grine, som mavemusklerne helt kramper, er fantastisk og det elsker jeg.


Sæt pris på hinanden, og på de venskaber i har derude. Man behøves ikke at have ti, for at virke cool eller være populære. jeg føler mig beæret over mine tre venskaber som er fuldkommen forskellige, og de bedste jeg har. Ellers har jeg kun bekendte og nogle jeg elsker at give en sving om i byen. Det er ikke vigtigt for mig, at have mange, derfor sætter jeg pris på de få jeg har. Hvad betyder venskab for jer? Og hvilke værdier værdsætter I mest hos jeres venner?

Relaterede indlæg

3 Kommentar

 • Reply Camilla 24. september 2017 at 14:26

  Meget interessant indlæg og godt udarbejdet! Jeg er enig i at venskaber tager tid at opbygge, og at man fx ikke nødvendigvis er venner med alle sine klassekammerater bare fordi man ses hver dag 😉

 • Reply Emilie Ildstein 25. september 2017 at 21:05

  Rigtig godt indlæg! For mig betyder et venskab, at man kan stole på hinanden, har det sjovt sammen og følelsen af at man altid kan regne med den andens opbakning <3

 • Reply Vanessa 26. september 2017 at 9:21

  Sikke et godt indlæg om venskab – mange af de ting du nævner er også det et venskab betyder for mig ☺️

  http://www.vinternat.dk

 • Skriv kommentar